Bio

BIO


Selm Merel Wenselaers (Edegem, 1983) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. In 2008 schreef ze het boek De laatste Belgen. Een geschiedenis van de Oostkantons (Meulenhoff/Manteau) en richtte samen met Pieter Serrien 'Geheugen Collectief' op. Dit historisch onderzoeksbureau maakte naam met het onderzoek naar het oorlogsverleden van Willy Vandersteen. Met Johan Buytaert begon Selm 'De kleine Expeditie', een creatief projectbureau dat projecten voor o.a. Antwerpen Kunstenstad, De Vlaamse Opera, MAS en het Rubensmuseum realiseerde. Selm was als onderzoeker verbonden aan het Red Star Line Museum en werkte als stadsconservator voor Museum Arnhem.


Naast het werk als historica ontwikkelde Selm een theaterpraktijk, als dramaturg en cultureel producent. Eerst bij De Nwe Tijd, later bij Frascati, Productiehuis Theater Rotterdam en SoAP Maastricht. Ze werkte nauw samen met theatermakers als Suzanne Grotenhuis, Sachli Gholamalizad, Ulrike Quade, Emma Lesuis, Jaouad Alloul en Espen Hjort. 


Selm opereert freelance als dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker. Opdrachtgevers zijn o.a. Wintertuin, Brainwash Festival, ITA, Toneelhuis, Opera Ballet Vlaanderen, Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond en Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Momenteel werkt ze aan het boek Tussenmens dat in 2024 bij Atlas Contact verschijnt. 


Daarnaast is Selm bestuurslid van What You See Festival, Zomer van Antwerpen en Watmarswas en werkt ze als adviseur voor het Nederlands Fonds Podiumkunsten, de gemeente Den Haag en het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ze is gastdocent bij ArtEZ Arnhem, Conservatorium Antwerpen en ATD Amsterdam.