Bio

BIO


Selm Merel Wenselaers (Edegem, 1983) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Na de studies vertrok hen naar Berlijn om het boek 'De laatste Belgen. Een geschiedenis van de Oostkantons' (Meulenhoff/Manteau) te schrijven en het Vlaams-Nederlands festival Flachlandfest uit de grond te stampen.


In 2008 keerde Selm terug naar Antwerpen en richtte er 'Geheugen Collectief' op, een eigentijds historisch onderzoeksbureau dat naam maakte met het onderzoek naar het oorlogsverleden van Willy Vandersteen. Daarop volgde 'De kleine Expeditie', een creatief projectbureau dat projecten voor o.a. Antwerpen Kunstenstad, Red Star Line Museum, MAS en het Rubensmuseum realiseerde. Selm werkte verder als freelance onderzoeker en productieleider voor musea, productiehuizen en podiumkunstenaars. Hen schrijft artikels voor o.a. De Oorlogskranten, EOS Magazine, Trouw en Knack. In 2014 was Selm vaste gast in het Radio 1 programma 'De bende van Einstein met wekelijkse bijdragen over utopisten. Voor Vlaams-Nederlands Huis deBuren treedt hen regelmatig op als moderator bij nagesprekken.


Met theatermaakster Suzanne Grotenhuis maakte Selm de voorstellingen 'Zwarte Woud Forever' (2012), 'De Ark Trilogie' (2015) en 'On Ice' (2016). In het verlengde hiervan volgde een samenwerking met De Nwe Tijd. In 2017 verhuisde Selm naar Amsterdam en ging daar aan de slag bij Frascati als dramaturg en programmeur. In 2018 maakte hen de overstap naar Productiehuis Theater Rotterdam voor de functie van artistiek coördinator. Tussen 2019 en 2021 was Selm verbonden aan Museum Arnhem als stadsconservator.


Momenteel doet Selm 'dat wat nodig is' voor SoAP Maastricht. Verder werkt hen als dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker.