Bio

BIO


Selm Merel Wenselaers (Edegem, 1983) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. In 2008 schreef ze het boek De laatste Belgen. Een geschiedenis van de Oostkantons (Meulenhoff/Manteau) en richtte samen met Pieter Serrien 'Geheugen Collectief' op. Dit historisch onderzoeksbureau maakte naam met het onderzoek naar het oorlogsverleden van Willy Vandersteen. Met Johan Buytaert begon Selm 'De kleine Expeditie', een creatief projectbureau dat projecten voor o.a. Antwerpen Kunstenstad, Red Star Line Museum, MAS en het Rubensmuseum realiseerde.


Naast het werk als historica ontwikkelde Selm een theaterpraktijk. Met theatermaakster Suzanne Grotenhuis maakte ze de voorstellingen 'Zwarte Woud Forever' (2012), 'De Ark Trilogie' (2015) en 'On Ice' (2016). In het verlengde hiervan volgde een samenwerking met De Nwe Tijd. In 2017 verhuisde Selm naar Amsterdam en ging daar aan de slag bij Frascati theater als dramaturg en programmeur. Daarop werd ze artistiek coördinator bij Productiehuis Theater Rotterdam en deed  ze 'dat wat nodig is' voor SoAP Maastricht. Tussen 2019 en 2021 was Selm verbonden aan Museum Arnhem als stadsconservator.


Selm is bestuurslid van What You See Festival, Zomer van Antwerpen en Watmarswas en werkt als adviseur voor het Nederlands Fonds Podiumkunsten en het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ze is gastdocent bij ArtEZ Arnhem, Conservatorium Antwerpen en ATD Amsterdam.


Selm opereert freelance als dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker. Opdrachtgevers zijn o.a. Wintertuin, Brainwash Festival, Toneelhuis, ITA, Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond en Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Momenteel werkt ze aan het boek Tussenmens dat in 2023 bij Atlas Contact verschijnt.